Over Excluton

duurzaamheid

Excluton heeft Duurzaamheid hoog in het vaandel staan, al vele jaren is Excluton aan het zoeken naar mogelijkheden om zo duurzaam mogelijk te produceren en op zoek naar de duurzaamste grondstoffen.

Excluton heeft als eerste bestrating het Cradle to Cradle certificaat (zie hiervoor onze pagina Cradle to Cradle)

Ook in de wijze van transport worden er continu keuzes gemaakt om het milieu te sparen.

Daarbij zijn onze mensen continu bezig om tot de beste samenstellingen te komen zonder dat er afbreuk zal worden gedaan aan de kwaliteit.

Betonbestrating is al bewezen de duurzaamste bestratingskeuze echter Excluton gaat nog veel verder.

Alleen al door deze instelling en verandering in denkwijze en productie heeft Excluton alleen al op de hoofdlocatie in Druten een CO2-reductie weten te behalen van bijna 5 miljoen kg. CO2 per jaar.

 • Meer dan 60% van de grondstoffen (zand) komt van minder dan 10 km van de fabriek, onder andere uit een project “ruimte voor de rivier”.
 • In het productieproces wordt alle restbeton en proceswater gerecycled.
 • Er wordt gebruik gemaakt van grondwater/oppervlaktewater i.p.v. drinkwater.
 • Excluton heeft een eigen waterzuiveringinstallatie.
 • Excluton heeft een eigen brekerinstallatie en verwerkt zo veel mogelijk gerecycled beton in het nieuwe onderbeton, het is zelfs mogelijk om uw oude betonbestrating te laten terugkomen in uw nieuwe producten.
 • Voor de deklagen gebruikt Excluton natuursteen uit secundaire winningen (zelfs tertiair is mogelijk)
 • Excluton werkt voor betonstraatstenen enkel met klinkerarme (CO2 arme) cement.
 • Excluton werkt als enige met 100% natuurlijke pigmenten op basis van ijzeroxide (100% recyclebaar en 100% chemicaliënvrij)

Niet voor niets is Excluton de fabrikant van de duurzaamste bestrating van Nederland.

Wat echt uniek is is de ExcluNatura-lijn waarmee Excluton zelfs bestrating levert welke meer CO2 reduceert dan produceert.

Omdat Excluton een innovatieve voorloper op de markt is en veel ervaring heeft met duurzame toepassingen hebben we voor het gebruik van Olivijn (natuurlijke CO2-afbreker) en 100% natuurlijke ijzeroxidepigmenten inmiddels de patenten verkregen en is alleen Excluton gemachtigd om deze producten te verwerken.

Het Milieubeleid:

Het milieubeleid van Excluton richt zich op het voldoen aan de eisen van wet- en regelgeving en op continue verbetering van de milieuprestatie. Excluton werkt continu aan optimalisatie van het product in haar toepassing en blijft constant innoveren en ontwikkelen. Belangrijke elementen hierbij zijn:

 • grondstoffenverbruik, inclusief water, en hergebruik.

 • energieverbruik en klimaateffecten/CO2-emissie.

 • machinebelasting, transportefficiency en toepassingsverbetering.

Het milieuzorgsysteem van Excluton voldoet aan ISO 14001.

De producten van Excluton voldoen aantoonbaar aan de eisen van de klant. Voor de GWW worden de producten gekeurd volgens IKB-schema (interne kwaliteitsbewaking, gecontroleerd door KIWA) en onder certificaat (KOMO) aangeboden.

Verder zijn er productcertificaten zoals Cradle-to-Cradle (zilver certificaat) en DUBO-keur. De uitgebreid vastgelegde technische specificatie van KIWA waarborgt een volledig beheerst kwaliteitssysteem. De kwaliteitsorganisatie bij Excluton is daarmee gelijkwaardig aan het niveau van ISO 9001.